lunes, 24 de octubre de 2011

El pavelló alemany de Mies van der Roche

El pavelló alemany és una de les peces arquitectòniques modernes més emblemàtiques del segle XX, és per això que any rere any és visitat per turistes i estudiosos d’Història de l’Art o Arquitectura, tot i que també per simples curiosos.

L’obra arquitectònica va ser dissenyat i construït en només un any (1929) pel gran arquitecte alemany Ludwig Mies van der Roche com un espai d’exposició per la nova Alemanya democràtica i pròspera de la República de Weimar (després de la Primera Guerra Mundial) en l’Exposició Internacional de Barcelona. L’edifici es troba pels voltants del Parc de Montjuïc a Barcelona i tot i la importància de l’edifici, va ser desmantellada un cop acabada l’exposició l’any 1930. L’Ajuntament de Barcelona va decidir reconstruir-lo de manera exacte i en el mateix lloc, entre el 1983 i el 1986.

van der Roche va utilitzar materials molt innovadors en l’època tal com el vidre, pedra i columnes d’acer per les grans superfícies, com també marbre de diferent tipologia, d’origen i de color per les parets i terra provocant una perfecte combinació de colors i textures. En l’edifici predomina una clara línia horitzontal i un perfil baix. L’arquitecte alemany va utilitzar la vegetació que rodeja els voltants de l’edifici, el marbre i l’aigua com a element que dona naturalitat a l’obra com ara amb la construcció de dos estanys.

L’estil modernista de l’edifici es percep no només pels materials emprats sinó també per la utilització de formes geomètriques (sobretot rectangle) en la composició de l’estructura. És per això que l’obra no té una clara distinció d’espais i destaca entre els edificis que el rodegen.

L’autor es va decantar per a un disseny senzill i amb poca ornamentació respectant la nova concepció de l’art modern, tot i així una de les peces més importants en l’edifici és la que es troba dins el  recinte; la cadira de Barcelona creada el 1929 pel mateix van der Roche, està considerada una obra clau en la història del disseny del segle XX gràcies a la combinació molt modernista de la forma i dels materials emprats; cuir blanc i acer.

En el petit estany d’aigua podem trobar també l’escultura feta per l’escultor alemany Georg Kolbe; Alba, la figura d’una dona que sembla tapar-se els ulls a causa dels primers raigs de llum.

Per a tots aquells interessats en visitar l’obra, el preu de l’entrada és de 4,60euros la general, 2,50euros la d’estudiant i pels menors de 18 anys és gratuït. Es fa un descompte del 50% amb el carnet jove i l’horari d’obertura de l’edifici és de dilluns a diumenge de 10:00 a 20:00h.


Fotografies realitzades per l’autora de la web

No hay comentarios:

Publicar un comentario